Vad är öl?

Öl är världens äldsta och idag mest sålda alkoholdryck. Trots detta har det under lång tid betraktats som en enklare och mer osofistikerad dryck än till exempel vin och whisky. Faktum är att få andra drycker kan uppvisa ett lika brett smakspektra som öl: från riktigt syrligt till riktigt sött eller varför inte rejält beskt? Därför finns det en öl för alla människor, även de som normalt inte gillar ”en stor stark”.

Bryggande av öl dateras så långt tillbaka som åtminstone 6000 f.kr. i det som idag är Irak. Det ölet smakade nog inte som ölen idag eftersom man i princip jäste gammalt bröd och vad annat man kunde hitta. De första ölen gjordes genom s.k. spontanjäsning. Ölen får då jäsa i öppna kar utan jästtillsats, då denna finns naturligt i luften. Den öl som idag görs med denna metod blir syrlig, lite torr, frisk och ibland sur. Det är inte ovanligt att den smaksätts med frukt såsom körsbär, hallon, persika, äpple och svarta vinbär.

Den öl som det finns störst smakspektra inom idag kallas ale. Denna öl tillkommer genom jäsning i sval rumstemperatur med en jäst som flyter ovanpå vätskan. Beroende på vilken typ av malt och humle som sedan används så blir det olika öltyper som weissbier, pale ale, IPA, stout, porter, amber ale m.fl., antalet sorter och smaker är nästan oräkneligt.

Den tredje öltypen är lageröl, och är nog det första folk i allmänhet tänker på när man säger öl. Denna skapas genom jäsning vid 8-10° med en jäst som ligger på botten av tanken. Denna jäst är bättre på att omsätta sockret till alkohol och lämnar då mindre smakämnen i ölet. Denna öltyp är den som associeras till ”en stor stark” men den har flera kategorier; pilsner, München eller bayerskt öl, schwarzbier m.fl., och erbjuder långt fler smaker än bara en klassisk pilsner.

Genom att smaka på olika typer och sorter av öl, så hittar du vad som passar just din smak, och kanske hittar du en helt ny favorit?