ÖLETS HISTORIA

Som så mycket annat tar ölet sin väg från Kina och Indien. Det äldsta beviset på avsiktlig öltillverkning kommer från en 6 000 år gammal sumerisk lerkruka i mellersta östern. Konsten att brygga öl spred sig med tiden västerut till Sydeuropa trots att vin var den stora drycken.

Så småningom lärde man sej också att bemästra olika jäststammar i tillverkningen. Likaså humle som blev smaksättare och konserveringsmedel. Tyskarna lärde oss att brygga lager i kalla lokaler/grottor. Engelsmännen bryggde överjäst öl lärde oss att använda rikligt med humle i India Pale Ale- IPA som konserverade ölet vid överfarten till Indien.

På senare år har intresset för ölkultur fullkomligt exploderat och allt fler har upptäckt den artrikedom och variation som finns inom öl. Välkommen på mässan den 21 mars där du kan lära dig mer och hitta din egen favorit genom att besöka alla våra utställare!